Galerie De Roos van Tudor

                 

       

  Hans Westerweel

 
 
 

Hans Westerweel gaat in zijn keramiek steeds uit van de traditionele schaal- en vaasvormen. De steengoedkeramiek wordt eerst met de hand gedraaid op de pottenbakkersschijf. Daarna volgt een langzaam droogproces tot de klei leerhard is. Door middel van afdraaien komt de definitieve vorm tot stand.
Als resultaat ontstaat keramiek die gekenmerkt wordt door een strakke omlijning. Hierbij wordt teruggegaan naar de essentie van de schaal- en vaasvormen. Aan deze vormen kan soms nog een gebruiksfunctie worden toegekend.

Bij de raku objecten herinnert alleen de grondvorm nog aan hun oorsprong. Door het karakter van de raku keramiek hebben deze hun gebruiksfunctie volledig verloren.
In de raku keramiek combineert Hans Westerweel de zorgvuldig ontworpen vorm van een object met het toeval van de toegepaste raku techniek: de omlijning ligt vast, de kleurschakeringen en het craquele patroon in de glazuren ontstaan door toeval tijdens het stook- en afkoelingsproces. Dit contrast is in elk raku object van Hans Westerweel terug te vinden.

Hans Westerweel was van 1992 tot 2008 als docent Keramische Vormgeving verbonden aan het Centrum voor de Kunsten in Bergen op Zoom.
Keramiek van Hans Westerweel bevindt zich in collecties in Nederland, Belgie, Engeland, Zwitserland, Frankrijk en in de Verenigde Staten.


 

 
 

 

 

 

   

 

    

 

 

 

 

 

    

 

 

© Galerie De Roos van Tudor    Disclaimer    Privacy policy