Galerie De Roos van Tudor
 

  Corjan Nodelijk

 
 

Corjan Nodelijk, Dordrecht, 1962 is componist en professioneel vragensteller.

 

De schepsels - meestal mensen of dieren - lijken merkwaardig.

Maar het ligt er uiteindelijk aan dat de kijker een vast geworteld beeld in zijn hoofd heeft, dat de kunstenaar goed weet te ontwrichten.

 

Af en toe zijn de dierlijke individuen, die nooit in een dierenencyclopedie te vinden zijn, uit twee of meer soorten samengesteld: uitgerekt, verlengd, verbreed, verkort. Of wat de kunstenaar met zijn materialen verder nog in zijn bezielde geest en scheppende handen heeft.

 

Toch is zijn werk niet surrealistisch. De werkelijkheid daarvan staat steeds buiten kijf. Deze is onaanvechtbaar, omdat Nodelijk ze vol wijsheid en poŽzie creŽert. De hand van de kunstenaar bepaalt hun anatomie. Daardoor trotseren de sculpturen iedere natuurwet.

 

De beeldjes presenteren zich aan de ene kant schilderachtig, aan de andere kant decoratief, zo prachtig esthetisch, als alleen de kunst of de natuur zelf creŽert. Ook de mensfiguren van Nodelijk zijn van tijd tot tijd geheimzinnig, oriŽntaals aandoende boodschappers van kosmische werelden met eigen kledingvoorschriften.

 

De werken zijn nooit onderweg op grillige paden, eerder beschouwend, in zichzelf gekeerd en steeds op de beste plek te vinden: in het hier en nu!

 

Door:

Michael Marius Marks


 

 
 

 

 

 

 

  

 Presentatie nieuwe werken op de Kunstrai Amsterdam

 27 maart t/m 1 april 2024

 

   

     "Staren"

   

   "Zoet"

   "At ease"

 

 

 

  

     

 

  

 

  

 

 

   

 

       

 

  

     

 

 

 

© Galerie De Roos van Tudor    Disclaimer    Privacy policy