Galerie De Roos van Tudor
 

Alex Koeleman

 
Geen fotobeschrijving beschikbaar.
 

Gefascineerd door de aanblik van de haar tot dan toe onbekende "Mennonieten" bij de grens overgang tussen Verenigde Staten en Mexico, besloot Alex Koeleman in het laatste jaar van haar KABK opleiding in Den Haag deze mensen op te zoeken en, indien mogelijk, vast te leggen. Haar verblijf tussen hen zou uiteindelijk bijna een jaar beslaan en resulteerde in 1997 in een door de stichting "World Press Photo" bekroonde serie zwart/wit portretten, die nu ook te zien zullen zijn tijdens de Kunstrai 2014. Haar 4x5inch opnamen tonen ons alles, meer dan het oog in eerste instantie waarneemt, en bieden in hun samenhang een letterlijk haarfijn beeld van deze autarkische en diepgelovige gemeenschap, die toch ook nog onmiskenbaar de sporen van hun Nederlandse herkomst dragen. De 35mm foto's maken de sfeer en dagelijkse beslommeringen geweldig voelbaar en zijn zo een kostbare aanvulling op de stilte van de portretten.


 

 
 

 

 

 

 
     
 


 

 
     
 

  (50x100)

Pier (60x120)

 

     

 
     
 

       

 

 

 
     
 

Shelter

In de fotoserie ‘shelter’ toont fotografe Alex Koeleman portretten van Cambodjaanse en Filippijnse meisjes die seksueel zijn uitgebuit en nu in opvangcentra van Terre des Hommes verblijven. Hier krijgen de kinderen medische zorg, therapie, persoonlijke begeleiding en onderwijs.

Omdat de meisjes voor hun veiligheid en privacy niet herkenbaar in beeld worden gebracht, dragen zij maskers. De fotografe koos bewust voor ‘feestelijke’ maskers als symbool voor een betere toekomst. De meisjes bleken verrassend veerkrachtig en dankzij de juiste hulp is er voor de meesten hoop op een betere toekomst.

Naast haar samenwerking met fotograaf Maarten Corbijn (Corbino) deed ze veel werk voor o.a. Carp en NRC. Eind 2014 maakte zij voor Terre des Hommes de serie “Shelter” waarmee Koeleman de tweede prijs in de categorie “portret” van de Zilveren Camera 2014 won.

 
 

  

 

  

© Galerie De Roos van Tudor    Disclaimer    Privacy policy