Galerie De Roos van Tudor
 
 
  Anita van Os
  Eigenaar van de galerie

 

 

 

 
   

Galerie de Roos van Tudor


Galerie De Roos van Tudor, gevestigd in het centrum van Leeuwarden, richt  zich al sinds 1987 op hedendaagse kunst van zowel beginnende als gevestigde Nederlandse kunstenaars. In september 1987 nam Anita van Os de Roos van Tudor in Franeker over van Thom Mercuur, de oprichter van het museum Belvedčre .

Als enige galerie in het Noorden  is er een apart Grafiekkabinet ingericht met eigen tentoonstellingen .

De galerie voert de Kunstkoopregeling van het Mondriaanfonds. Hiermee kunt u renteloos en gespreid betaald kunst aankopen.

 

Minimaal worden er zes solo- of groepstentoonstellingen per jaar in de galerie
georganiseerd en neemt deel aan kunstbeurzen en tentoonstellingen.
Om de vaste kunstenaars ook een ander podium te geven worden er in de jaarplanning altijd exposities op meerdere locaties gepland. Hierdoor heeft Galerie De Roos van Tudor een goede band opgebouwd met diverse musea, kunstacademies en andere tentoonstellingsruimtes.

De galerie is een erkend stage bedrijf in het voortgezet onderwijs.

Eigenaar Anita van Os wordt regelmatig gevraagd als  jurylid en art curator en was dit  voor “Kunstmaand Ameland” van 2012- 2017.

Ook in 2018 van het Culturele Hoofdstad 2018 project ‘Vruchtbare grond” onderdeel van “Potatoes go wild”. In juni 2023 krijgt dit een vervolg en is de expositie "Kunst in de schuren" in 4 boerenschuren georganiseerd. www.bildtseaardappelweken.nl

 

 

Historie van de naam De Roos van Tudor


verteld door Thom Mercuur

Mijn ouders dreven een antiekzaak op de Herenwal in Heerenveen en aan de rotonde verkocht ik oude volkskunst en organiseerde er tentoonstellingen van hedendaagse kunst. Met mijn vader ging ik op bezoek bij antiquair Dokter. Deze kwam vaak in Engeland en kocht daar antiek en curiositeiten. Mijn vader kocht bij hem enige antieke stukken en mijn aankoop beperkte zich tot wat kleinoden, waaronder een heel mooi boekbandje, gehoogd met zilver- en gouddraad waarin uitgespaard een rood gekleurde roos. De roos van Tudor, wapen en symbool van het Engelse koningsgeslacht de Tudors.


Frits Knuf een bevriende muziekantiquair kocht het prachtige boekbandje van mij voor Fl. 125,00; ik had die dag Fl. 50,00 verdient. Frits trakteerde mij een jaar later op een etentje en vertelde dat hij het boekbandje verkocht had aan collega antiquair Emmering uit Amsterdam voor Fl. 1000,00.


Toen ik in 1970 als conservator van museum het Coopmanshűs in Franeker mijn tweede tentoonstelling opende was daar Frits Knuf ook bij aanwezig.Hij vertelde dat hij lekker gegeten had op uitnodiging van Emmering. Deze had het boekbandje verkocht aan een Londense antiquair voor Fl. 35.000,00.


In 1976 kreeg ik een catalogus onder ogen van het veilinghuis Sotheby uit Londen. Daarin stond het boekbandje in full color afgebeeld met het onderschrift dat het boekbandje gemaakt was door Maria I uit het geslacht Tudor, dat regeerde van 1553 tot 1558. Het Victoria & Albert museum kocht het op de veiling aan voor Fl. 140.000,00.


Toen ik in 1985 als kunsthandelaar een pand betrok aan de Eise Eisingastraat in Franeker met een ietwat Engels aandoende gevel, was de naam "De Roos van Tudor" gauw bedacht.


In 1987 nam Anita van Os het pand over en vestigde hierin Galerie de Roos van Tudor .


 
 
 
 
     

© Galerie De Roos van Tudor    Disclaimer    Privacy policy