Galerie De Roos van Tudor
 

Josť Witteveen

 
Josť Witteveen

 

In voorbereiding

17 april  t/m 29 mei
"Orlando"

duo expositie met

Mirka Farabegoli

 

Josť Witteveen (1981) Pikesyl (Friesland)

 

Studeerde aan de ABK te Den Haag, . Zij woont en werkt in Rome

 werkperiodes in Berlijn, Edinburg en Reykjavik.

Josť Witteveen werkt voornamelijk in de etstechniek, aquatint en in het bijzonder groot formaat, tevens werkt zij met tekeningen en performance.

 

Greiden en Leithwalk/ Friese Miniprent BiŽnnale

 

In 2010 won zij de 1e Prijs Jong Talent bij de 2e Friese Miniprent BiŽnnale 2010, en had haar eerste solo tentoonstelling in het Fries Museum in 2012. In 2014 werd ‘Greiden en Leithwalk’ uitgebracht een boek bestaande uit afbeeldingen van haar etsen gemaakt voornamelijk in 2013 in Friese oorden en het Schotse Edinburg.

 

De leegte

 

Het werk van Josť wil de leegte van het landschap een zichtbare betekenis geven. Ze laat een melancholische rauwheid zien die in de IJslander/Fries en zijn omgeving zit, vertaald naar de mythische verhalen waarin de leegte niet alleen een andere betekenis krijgt, maar

waar ieder zijn eigen stuk ook in herkent. Hierdoor komt iets ongrijpbaars aan de oppervlakte dat vaak verborgen blijft, maar waar we allen toch stiekem naar verlangen, en naar willen kijken.

 

 De leegte komt letterlijk terug in haar etsen, door het terug rollen van de pers ontstaat er geen moed, en is de ets in principe eindeloos.

 

Mythes en digitale invloeden

 

Terwijl de leegte in de IJslandse werken van Witteveen een mythisch karakter krijgt, komt die in haar andere werken ook voor als een onontkoombare ruimte die meer betekenis lijkt te krijgen dan het schouwspel dat zich erin afspeelt.

Het zijn stedelijke en specifieke Friese landschappen, waar de lieden in een schimmige hoedanigheid verschijnen, en de digitale wereld zijn intrede doet.

 

 

Voorgaande motieven

 

Voorheen deed Josť Witteveen als het ware antropologisch veldonderzoek,met als specialiteit de animale, instinctieve aard van de mens die verstopt zit onder een dun laagje beschaving.

Dit resulteerde in beelden die lijken op een intermenselijke dierentuin, met fragiele sociale structuren.

 


 

 
 

 

 

 

 
     
 

 

Grietsje (25x30)

Zoutland

Pikesyl

 

 
     
 
Playing war (55x20)

Sjoerd B. en de Friese nymfen (99x45)

Tafereel in Georgie (99x45)

 
     
 
Gryts (34x20)

Holey sheep (29x15)

Michelle (50x20)

 

 
     
 
The girl (38x37)

M.J. (88x37)

Bird cage (30x15)

 

 
     
 
It is a pet world (29x15)

Playing family (55x20)

Fabian (39x21)

 

 
     
     

© Galerie De Roos van Tudor    Disclaimer    Privacy policy