Galerie De Roos van Tudor
 

Johan van Aken

 
 

Het werk van de kunstenaar Johan van Aken beweegt zich tussen het geometrisch-abstracte en het landschap.

 

 In 1978 vertaalde hij het geschilderde landschap naar het geometrisch-abstracte schilderij en sindsdien onderzoekt hij de mogelijkheden van de tweedimensionale ruimte van het schilderij waarbij hij het vierkant, de driehoek en de cirkel en afgeleiden hiervan gebruikt als basisvormen voor dit onderzoek in zijn beeldende geometrie.

In zijn schilderijen verbeeldt hij het geometrisch abstracte, of het landschap met geometrisch abstracte grondvormen, in een innerlijk landschap waarin hij de ruimte en tijd als verstilling zichtbaar maakt.

 Door gebruik te maken van de nieuwe media heeft hij een middel gevonden om deze uitgangspunten in bewegend beeld van bv. de wolken, de zee, het landschap en zijn geometrisch-abstracte video's zichtbaar te maken.

 Dit opent nieuwe wegen om met behulp van de nieuwe media te experimenteren met ruimte,tijd en beweging van de beelden en deze te vertragen om zo de tijd laten verglijden in een veranderende dynamiek en ritme, zodat er een nieuwe werkelijkheid wordt gecreŽerd.

De door van Aken op de computer gecomponeerde en uitgevoerde minimale muziek versterkt deze ervaring als tegenhanger van de snelheid van de beeldcultuur en de gehaaste tijd.  

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

© Galerie De Roos van Tudor    Disclaimer    Privacy policy